Tauryna czy kofeina, co lepiej?

Ocena:
0
Mam pytanie, trenuje ju jitsu. Często odczuwam znużenie przed treningiem. Żeby sie lepiej pobudzić przed treningiem, to ce lepiej mocna kawę, taurynę czy np. Red Bulla? A może są jeszcze inne sposoby? Potrzebuje większego kopa na treningu.

2 odpowiedzi

Ocena:
0
Najkorzystniej działa połączenie kofeiny i tauryny. Te dwa związki działają synergicznie, czyli uzupełniają się w działaniu psychostymulującym a także usprawniającym proces skurczu mięśniowego. Oczywiście przykładem takiego połączenia może być Red Bull, ale także popularne na rynku preparaty o działaniu termogenicznym. Warto podać ok. 45 min przed wysiłkiem ok. 150mg kofeiny oraz 1500-2000mg tauryny.
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Ja nie jestem specjalistką ale nie mam przekonania ani do tauryny ani do kofeiny..niestety..zawsze mnie żołądek boli;/
Oczywiście stosowanie tego typu preparatów należy zawsze rozważać indywidualnie. W niektórych przypadkach przyjmowanie substancji energetyzujących może wpływać zarówno na pogorszenie samopoczucia, jak pewne niekorzystne objawy ze strony przewodu pokarmowego. Na ogół odsetek osób tak reagujących nie jest tak duży, w związku z czym każdy powinien sprawdzić samodzielnie jak reaguje jego organizm. W przypadku pojawiania się niekorzystnych objawów, szczególnie ze strony układu pokarmowego stosowanie tego typu preparatów powinno być ograniczone.
odpowiedz w tym wątku