Treningi nie przynoszą efektów

Ocena:
0
Witam!
Odkąd pamiętam mam problem z wagą. W wieku 11 lat zaczęłam trenować judo. Początkowo było bardzo dobrze. Pomimo tego, że waga poszła do góry, wyszczuplałam. Część tłuszczu zamieniła się w mięśnie. Po roku trenowania poszłam do szkoły sportowej. Wtedy zaczęły się problemy. Startowałam na zawodach w określonej kategorii wagowej, do 57kg. Jednak po upływie czasu przytyłam i nie mieściłam się już w tej wadze. Aby startować w zawodach musiałam "zbijać". Zaczęło się od 1kg... Potem było tego coraz więcej. Gdy w końcu przeszłam do kategorii do 63kg ważyłam 64kg. "Zbijanie" wagi (zwykle przez maksymalny wysiłek na głodzie) powodował efekt jojo. Łatwo sobie wyobrazić co się działo, gdy po kilku dniach głodówki mogłam w końcu coś zjeść... Niestety nauczyłam się wtedy jeść nawet wtedy, gdy nie miałam na to ochoty... Teraz mam 19 lat i 172cm wzrostu. Ważę 77kg. Pomimo tego, że nie startuję już w zawodach i nie zbijam wagi, nie potrafię schudnąć. Trenuję codziennie w szkole, raz w tygodniu chodzę na treningi judo i siatkówki. Z moją kondycją jest coraz gorzej. Nie potrafię już na siebie patrzeć ;( Mam problem z posiłkami, ponieważ nie jem regularnie. Mieszkam 25km od Bytomia. Tam też chodzę do szkoły. Wstaję bardzo wcześnie rano, by dojechać do szkoły. Nie mam czasu zjeść w domu solidnego śniadania. W szkole jem dwie kanapki. Wracam do domu ok godz 16. Wtedy też jem obiad. Kolację jem ok 20-21h. Nie ukrywam, że między posiłkami zdarza mi się zjeść batona, jogurt lub inne słodkości. Próbowałam diety dr Dukana. Przez 3 miesiące stosowałam się do zaleceń tej diety. Jednak nie czułam się na niej najlepiej. Byłam zmęczona, blada, chciało mi się spać i nieustannie było mi zimno. W czasie diety nie trenowałam, ponieważ nie miałam na to sił. Każda próba wysiłku kończyła się dla mnie fatalnie. Złe samopoczucie zmusiło mnie do rzucenia tej diety. Przez te 3 miesiące straciłam ok 8kg. Jednak z chwilą gdy zaczęłam się normalnie odżywiać przytyłam 14kg. Wiem, że moim głównym problemem jest złe odżywianie, dlatego niezwłocznie chcę się zgłosić do dietetyka.
Potrzebuję pomocy.

1 odpowiedź

Ocena:
0
Aktualny problem z wagą jest niewątpliwie uwarunkowany licznymi błędami w sposobie żywienia, które warto byłoby skorygować i dopasować do możliwości i planu dnia. Aby nie popełnić kolejnych błędów z właściwym ukierunkowaniem planu dietetycznego zachęcalibyśmy do indywidualnego skonsultowania tego z odpowiednim specjalistą. Jeżeli wyrazi Pani chęć skorzystania z takich konsultacji, wytypujemy odpowiedniego dietetyka z Pani rejonu, który się z Panią skontaktuje.
odpowiedz w tym wątku