Załóż konto Zaloguj się
Rozpocznij walkę z nadwagą Jak działamy? Pytanie do eksperta Zarejestruj się!
Dieta internetowa
Wiadomości Placówki Dobry Dietetyk / VitaClinic Czytelnia, artykuły, porady, zdrowie Forum

Dobry Dietetyk odpowiada

sandra8825
ocena 0
Piątek, 27.01.2012 09:50

Uczulenie na białko mleka krowiego i laktozę...

Witam! Mam 23 lata przy wzroście 160 cm ważę 65kg. Właśnie dowiedziałam się,że jestem uczulona na białka mleka i laktozę. Od zawsze walczę z kilogramami jednak jak do tej pory nigdy nie pozbyłam się ich na stałe... Od dwóch miesięcy ćwiczę codziennie (jazda na rowerze ok 60 minut przy tętnie 140/min) i nic... Posiłki staram się jeść regularnie, są odżywcze a ilość kalorii dziennie to około 1500... Czy BRAK utraty wagi może być spowodowany uczuleniem. Zaznaczam ,że do tej pory spożywałam dużo nisko tłuszczowego nabiału nie wiedząc o uczuleniu. Od dzisiaj wyeliminuje cały nabiał z pożywienia i będę dalej czekać na efekty.
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Niedziela, 29.01.2012 20:36
Jest mało prawdopodobne, by ewentualna reakcja uczuleniowa miała jakiś związek z utrzymującym się zastojem wagi. Ze stwierdzenia, że "od zawsze walczę z kilogramami" wnioskuje, że waga bywała kiedyś wyższa. Jeżeli tak, aktualna waga 65kg przy wzroście 160cm może być dla organizmu pewnym "punktem krytycznym" którego przejście będzie wymagało nieco cierpliwości i przede wszystkim racjonalnego postępowania. Myślę, że obrana obecnie droga jest jak najbardziej słuszna. Właściwe postępowanie nie polega na "walce" tylko na współpracy z organizmem, a to wymaga czasami trochę czasu. Jak toczyliśmy dużo walk, to teraz trzeba poczekać, aż organizm odzyska do nas zaufanie.
Odpowiedz
Dobry Dietetyk odpowiada Nadwaga Dieta w chorobie Dieta w ciąży Żywienie w sporcie Preparaty dietetyczne Ćwiczenia i ruch Artykuły w czytelni Kursy, szkolenia, praca