Wychodzenie z diety

Ocena:
0
Przez okolo 1,5 miesiaca bylam na diecie proteinowej. Udało mi się zgubic 6 kg, jednak po 5 dniach "na wakacjach", gdzie nie mailam mozliwosci trzymania sie zasad wróciły mi 3 kg. Postanowiłam kontynuowac diete ale efekty byly duuzo gorsze niz na początku. Poprostu chudłam juz bardzo wolno albo prawie wogole (okolo 0,5 kg przez nastepny miesiac) Ponadto zaczęły się pojawiac rózne dolegliwosci: szybko się męcze (uprawianie sportu jest wrecz niemozliwe), jestem ciągle zmęczona, zgaga i problemy z wyproznianiem. Zauwazylam też że temperatura mojego ciala obnizyla sie do okolo 35,5-36 a zawsze byla w okolicach 36,8. Chce przerwac diete ale boje sie efektu jojo. W jaki sposob powinnam zaczac wprowadzac weglowodany żeby kg nie wrocily? Czy niezbedna bedzie wizyta u dietetyka?

1 odpowiedź

Ocena:
0
No niestety, pojawiające się objawy to klasyczne reperkusje diety białkowej. Ograniczając węglowodany powodujemy wyraźne uszczuplenie rezerw energetycznych w mięśniach, co w efekcie u wielu osób przekłada się na ogólne zmęczenie, apatię, niechęć do podejmowania wysiłku, bóle głowy, itp. Ma to również wpływ na motorykę jelit. Dieta oparta na białku i niskiej podaży węglowodanów powoduje w bardzo wielu przypadkach również problemy z zaparciami. Stwarza to także podłoże do rozwoju różnych zmian zapalnych w jelitach, dlatego "wybudzenie się" z tej diety jest bardzo wskazane. Podstawą powinno być stopniowe zwiększanie podaży węglowodanów, głównie poprzez dodawanie do posiłków warzyw i produktów pełnoziarnistych. Produkty zbożowe powinny w większej części pojawiać się w w pierwszej połowie dnia (i i II śniadanie), natomiast warzywa - w drugiej. Potem stopniowo można dodawać produkty zbożowe do kolejnych posiłków. Trzeba się liczyć, że może nastąpić mały wzrost wagi, podyktowany głównie wzrostem poziomu wody w mięśniach, ale jest to całkowicie naturalne. Niekoniecznie wzrost wagi musi oznaczać przyrost tłuszczu. Po wyprostowaniu sposobu żywienia, zachęcam do pozostania na diecie zbilansowanej i zwiększenia ilości ruchu. Wszystko powinno wrócić do normy, ale może to trochę potrwać. Proponuje także zrobić sobie dodatkowo małą kurację preparatem probiotycznym (7-10 dni). Pozdrawiam serdecznie :)
Poradnie Dobry Dietetyk: Ostrów Wielkopolski
odpowiedz w tym wątku