Dobry Dietetyk odpowiada
Waclaw
ocena 0
Sobota, 24.12.2011 19:59
Zaczynam od nowa
1,5 miesiaca byłem na diecie dukana, węgli i tłuszczy jadłem bardzo mało, ok. 100 gram dziennie, nic nie schudłem . Przeczytałem że takie odżywianie jest do niczego i w diecie musza byc uwzglednione wszystkie składniki. Pare dni temu zakonczylem z dnia na dzien dukana, do stycznia planuje jesc normalnie i potem zaczac od poczatku diete, bardziej zdrowoa, ale mam pytanie jak te wczesniejszy okres wplynal na moj organizm, moze teraz np. tez nic nie schudne przez to glodzenie? Bo mialem na tej diecie napady glodu. Ile organizm bedzie dochodzil do siebie, czy do konca stycznia wszystko bedzie dobrze i metabolizm rozpedzi sie? Tłuszczu mam do zgubienia z 15kg. Druga sprawa, ktora sie chyba laczy z niewlasciwym odzywianiem to mam chyba hipoglikemie, od 3 dni czuje sie fatalnie, totalne osłabienie, ból i zawroty głowy, ból brzucha jakby z głodu, nawet jak zjadłem dziennie 5000-6000 kalorii. Szukałem rozwiazania, nie pomagały słodycze, owoce dopiero jak zjadłem pare łyżeczek cukru ,objawy sie zmniejszyły, dzisiaj z rana było w miare ok, ale teraz znowu te nieprzyjemne objawy sie nasilają. OK, zjem ten cukier i pewnie przejdzie na 2-3 godzin, ale ile mam w ten sposob ciągnąć?;( Organizm w koncu wroci do równowagi czy co mam robic?
dr Dariusz Szukała poradnia Ostrów Wielkopolski
ocena 0
Niedziela, 25.12.2011 16:31
Panie Wacławie, myślę że na początku warto by było zrobić wszystkie badania: mocz, morfologię, badania wątrobowe, tarczycę oraz badanie pełnego obrazu lipidów. Trudno określić czy obecne objawy są u Pana wynikiem przebytej diety, obecnego żywienia, czy współistniejących zaburzeń zdrowotnych. Sposób odchudzania jaki Pan sobie wybrał nie był najlepszym pomysłem. Jednak teraz nie ma sensu oglądać się w tył, tylko warto wyznaczyć sobie nową, bardziej racjonalną drogę postępowania żywieniowego. Jeżeli w Pana przypadku nie ma żadnych zaburzeń w stanie zdrowia, to bardzo szybko organizm odzyska równowagę. Musi być jednak Pan konsekwentny w swoim postępowaniu, bez względu na co chwilowo będzie działo się z wagą.
Odpowiedz
Waclaw
ocena 0
Wtorek, 27.12.2011 03:50
Dziekuje. Jeszcze chciałem zapytac czy jak rzuce z dnia na dzien palenie i rozpoczne diete to proces odchudzania bedzie wolny albo czy w ogole nie schudne?
Odpowiedz
ocena 0
Sobota, 31.12.2011 11:02
W tej kwestii nie ma reguły, aczkolwiek często się zdarza, iż przy rzuceniu palenia proces redukcji wagi jest utrudniony. Uwarunkowane jest to m.in. tym, iż dochodzi do "rozluźnienia" ściany naczyń krwionośnych, w efekcie czego przepływ krwi staje się łatwiejszy. To rzutuje na zmniejszenie pracy mięśnia sercowego, i w efekcie zmniejszenie przemiany materii. Nieco bardziej aktywne stają się również zmysły smaku a także zdecydowanie sprawniej za pomocą przekaźników nerwowych porozumiewają się komórki tłuszczowe z ośrodkiem głodu w podwzgórzu. Wtedy też bardziej wzrasta nasz apetyt, szczególnie na potrawy z większą ilością tłuszczu cukru (np. słodycze). Dlatego po rzuceniu palenia trzeba być czujnym. Przeciwwagą jest zwiększenie porcji ruchu a także unikanie podjadania. Bo niestety nasze ręce sięgające po różne przekąski będzie nieco trudniej teraz okiełznać. :)
Odpowiedz
Waclaw
ocena 0
Sobota, 31.12.2011 13:08
Dziekuje. A co wg. pana może powodować to że gdy wróciłem ostatnio do normalnego jedzenia, czyli zupy, słodycze czułem się bardzo dobrze, a gdy dwa dni temu przeszedlem na zdrowe odżywianie, wg. typowych zasad że w diecie ma byc 40% zdrowych węgli, 30% tłuszczy i 30% białka już wieczorem pierwszego dnia zaczelo sie dziac ze mna cos zlego, momentalny spadek sił, praca mózgu spowolniona ,uczucie uspienia i mrowienie w głowie, ból brzucha jakby z głodu, chociaz jem ok. 3000 kalorii w tym duzo warzyw i wody, regularnie rozłożonych na 6 co 2-2,5 godziny posiłków. Drugiego dnia od rana te objawy sie nie zmniejszały, zaraz po przebudzeniu pojawiło sie osłabienie i lekki ból brzucha, wieczorem juz nie moglem wytrzymac bo do głowy uderzały fale gorąca i ból brzucha sie zwiększył, zjadłem dużo niezdrowych węgli i objawy znowu sie troche uspokoiły, zamuliło mnie. dzisiaj rano jak zjadlem na sniadanie jajka, platki, warzywa, owoce i to w ilosci 900kcl organizm zowu reaguje fatalnie, tak jakby w ogole nie przyswajal jedzenia i caly czas byl glodny, tzn. po posiłku żołądek czuje pełny, ale głowa domaga sie jedzenia bo szumi i wysyła sygnały do żołądka żeby dał jej jeść, bo nie ma sił do pracy, po godzinie żołądek też zaczynac pobolewać, a wieczorem jestem wykonczony jakbym caly dzien pracował w kamieniołomach tak to wyglada obrazowo. dodatkowo towarzysza mi wzdecia i odbijanie. To jest wg. mnie niepojete skoro jem najzdrowsze rzeczy z mozliwych dobrze zbilansowane to czemu mam takie objawy, a na niezdrowym jedzeniu wszystko sie normuje. Czy mam ten stan przeczekac bo to psychika i placebo i po paru dniach wszystko sie unormuje czy to wynika z tego, ze na przyklad zatrulem sie jakims produktem z tych zdrowych i gdy go zjem organizm sie buntuje, sam juz nie wiem co mam o tym wszystim myslec, bardzo chcialbym sie odchudzic, zdrowo odzywiac, ale co mam robic w tej sytuacji.
Odpowiedz
Waclaw
ocena 0
Sobota, 31.12.2011 13:11
I dodam że przyczyna nie jest rzucanie palenia, bo nie palilem długo i dużo (1-5 papiersow na dzien) mialem przerwy np. miesieczne i czulem sie bardzo dobrze.
Odpowiedz
ocena 0
Wtorek, 03.01.2012 17:16
Panie Wacławie, ta z pozoru paradoksalna sytuacja jaką Pan zaobserwował wcale nie jest taka odosobniona. Bardzo często tego typu reakcje obserwuje wiele osób, które próbuje przestawiać swój organizm na inny model żywienia niż dotychczas. Wynika to z tego, że organizm był przez długi okres czasu przyzwyczajony do zupełnie innego odżywiania, co wymusiło na nim wypracowanie w metabolizmie określonych mechanizmów przystosowawczych. Kiedy zafundował mu Pan inną mieszankę paliwową, niestety musiał się zbuntować. To tak, jakby nalał Pan benzyny do silnika diesla. Bez przykrych objawów się nie obędzie. Bardzo często efekt dziwnych zachowań organizmu obserwuje się nie tylko przy przechodzeniu z jedzenia niezdrowego na zdrowe ale także odwrotnie. Ktoś, kto przez cały czas ma swoją dietę opartą na warzywach, chudych produktach i daniach gotowanych, nagle zje hamburgera w McDonaldzie, będzie go czuł w żołądku jeszcze na drugi dzień. Po prostu, organizm nie ma wypracowanego modelu działania na taką okoliczność.
Dlatego bardzo często w swoich wypowiedziach sygnalizuje, że ktoś, kto do tej pory odżywiał się nie najlepiej, nie powinien próbować nagle idealizować swojego jedzenia, bo niestety nie będzie czuł się najlepiej. Stąd skuteczność większości diet odchudzających jest taka słaba, gdyż większość z nich bazuje na odwróconym modelu żywienia. Rodzi to bardzo szybko frustrację i zniechęcenie do kontynuacji takiej diety.
Dla Pana najlepszym rozwiązaniem nie będzie nagłe wprowadzanie zdrowego modelu żywienia, lecz stopniowe eliminowanie błędów, dzięki czemu z biegiem czasu organizm się łatwiej do tego przystosuje. Jeżeli na przykład ktoś jada na śniadanie 5 bułek i 3 parówki, to powinien początkowo zmniejszyć danie o połowę wprowadzając w to miejsce np. nieco warzyw i np. kawałek chudego twarogu. W efekcie organizm nie odczuje radykalnej zmiany sposobu żywienia a mimo to poprawi się zdecydowanie jego wartość odżywcza. Kiedy adaptacja przebiega bez przeszkód, można próbować dalej coś zmieniać. Myślę, że jeżeli będzie Pan bardziej dla siebie łaskawy, nie tylko zaobserwuje Pan lepsze samopoczucie ale także znaczące efekty w budowie swojego ciała. We wszystkim musi być zachowany umiar i zdrowy rozsądek.
Odpowiedz
Dlatego bardzo często w swoich wypowiedziach sygnalizuje, że ktoś, kto do tej pory odżywiał się nie najlepiej, nie powinien próbować nagle idealizować swojego jedzenia, bo niestety nie będzie czuł się najlepiej. Stąd skuteczność większości diet odchudzających jest taka słaba, gdyż większość z nich bazuje na odwróconym modelu żywienia. Rodzi to bardzo szybko frustrację i zniechęcenie do kontynuacji takiej diety.
Dla Pana najlepszym rozwiązaniem nie będzie nagłe wprowadzanie zdrowego modelu żywienia, lecz stopniowe eliminowanie błędów, dzięki czemu z biegiem czasu organizm się łatwiej do tego przystosuje. Jeżeli na przykład ktoś jada na śniadanie 5 bułek i 3 parówki, to powinien początkowo zmniejszyć danie o połowę wprowadzając w to miejsce np. nieco warzyw i np. kawałek chudego twarogu. W efekcie organizm nie odczuje radykalnej zmiany sposobu żywienia a mimo to poprawi się zdecydowanie jego wartość odżywcza. Kiedy adaptacja przebiega bez przeszkód, można próbować dalej coś zmieniać. Myślę, że jeżeli będzie Pan bardziej dla siebie łaskawy, nie tylko zaobserwuje Pan lepsze samopoczucie ale także znaczące efekty w budowie swojego ciała. We wszystkim musi być zachowany umiar i zdrowy rozsądek.
Waclaw
ocena 0
Poniedziałek, 09.01.2012 23:03
Dziękuje. Z moich obserwacji po dzisiejszym ponownym wejsciu na diete wynika, że kłopoty z bólem żołądka/wątroby (nie wiem dokładnie) powodują tłuszcze, głównie oliwa, pije jakas tania z biedronki, pewnie dlatego, na wczesniejszej diecie wlewalem jej w siebie bardzo dużo.No ale czy jakies zaburzenia w funkcjonowaniu tych organow (watroba, żołądek) mogą powodować równoczesnie osłabienie organizmu i złe samopoczucie czy jedno z drugim nie ma nic wspólnego? Jeszcze chciałem dopytac o te papierosy, mianowicie o spadek wagi na którym mi zależy, czy po rzuceniu bedac na zdrowej diecie z ujemnym bilansem i sporo sie ruszajac, ćwicząc uzyskam tylko taki efekt,że waga nie wzrosnie, a tylko sie ustabilizuje czy spadek wagi z tygodnia na tydzien również odnotuje? W artykulach ktore czytam, nie ma tego doprecyzowanego, tylko sa rady żeby zdrowo sie odżywiac to waga nie wzrosnie, no ale mi chodzi o spadek.
Odpowiedz
ocena 0
Wtorek, 10.01.2012 10:18
Jeżeli chodzi o pierwszą część pytania, to obserwowane objawy mogą być uwarunkowane nie tyle tym, że była to oliwa z biedronki, co fakt tego, że tego tłuszczu było po prostu za dużo. Ale oczywiście nie jest to jednoznaczne. Mimo wszystko warto sobie zrobić szerszy zakres badań krwi, z uwzględnieniem morfologii, lipidogramu, hormonów tarczycy i wątroby. Jeżeli chodzi o takie zewnętrzne, odczuwalne objawy chorej wątroby to są to najczęściej: odczuwalne zmęczenie, ospałość, zmniejszona wydolność fizyczna oraz kiepskie samopoczucie, często wprowadzające w stany depresyjne. Ale nie musi Pan jeszcze diagnozować chorej wątroby czy żołądka, najpierw warto unormować dietę i zrobić ewentualne badania.
Odnosząc się do drugiej części pytania. Oczywiście, że przy rzuceniu palenia może Pan notować ubytek wagi! :) W jakim tempie będzie to jednak następować trudno mi powiedzieć, bo to jest sprawa dość indywidualna. Jeżeli dieta będzie w miarę właściwa i nie za braknie przy tym wszystkim ruchu, niższa waga będzie tylko kwestią czasu. :)
Odpowiedz
Odnosząc się do drugiej części pytania. Oczywiście, że przy rzuceniu palenia może Pan notować ubytek wagi! :) W jakim tempie będzie to jednak następować trudno mi powiedzieć, bo to jest sprawa dość indywidualna. Jeżeli dieta będzie w miarę właściwa i nie za braknie przy tym wszystkim ruchu, niższa waga będzie tylko kwestią czasu. :)
Waclaw
ocena 0
Czwartek, 26.01.2012 00:59
Dziekuje za rady. Mam jeszcze takie pytanko odnosnie stresu a odchudzania, przeczytałem że w silnym stresie nie ma szans na zrzucenie zbednych kilogramów, bo wytwarza się kortyzol, który hamuje proces spalania tłuszczy. A tak się składa że od paru lat choruje na nerwice i zdenerwowany jestem przez większą część dnia to znaczy że jestem skazany na niepowodzenie?
Odpowiedz
Dobry Dietetyk odpowiada
Nadwaga
Dieta w chorobie
Dieta w ciąży
Żywienie w sporcie
Preparaty dietetyczne
Ćwiczenia i ruch
Artykuły w czytelni
Kursy, szkolenia, praca
-
dariusz_szukalawczoraj o 23:22Re: Niskie HDL, wysokie LDL i bardzo wysokie TriglicerydyW Pana przypadku problem istniejących zaburzeń lipidowych, nie wydaje się być uwarunkowany czynnikami dietetycznymi, dlatego próby wprowadzania rozmaitych modyfikacji żywieniowych nie wiele wnoszą. Z tego ...dariusz_szukala
-
Zegar21.02.2012Niskie HDL, wysokie LDL i bardzo wysokie Triglicerydy
-
tomas197820.02.2012Re: Czy moja dieta jest prawidłowa???
-
aldona_kopczynska20.02.2012Re: Zespół jelita drażliwego
-
edyta11120.02.2012Re: Zespół jelita drażliwego
-
edyta11120.02.2012Re: Zespół jelita drażliwego
-
dariusz_szukala19.02.2012Re: RZS i niedoczynność tarczycy
-
aldona_kopczynska19.02.2012Re: Zespół jelita drażliwego
-
tomas197819.02.2012Re: Plan treningowy
-
edyta11119.02.2012Re: Zespół jelita drażliwego
-
-
prodix19.02.2012Re: Zespół jelita drażliwego
-
-
lukaszjaskiewicz18.02.2012Re: Plan treningowy
-
aldona_kopczynska18.02.2012Re: Zespół jelita drażliwego
-
edyta11118.02.2012Zespół jelita drażliwego
-
leer17.02.2012Re: Ostatnia szansa.
-
Ivon17.02.2012Re: Ostatnia szansa.
-
leer17.02.2012Re: Ostatnia szansa.
-
aldona_kopczynska17.02.2012Re: Ostatnia szansa.