Zapotrzebowanie na kalorie

Ocena:
0
Witam!
Mam pewien dylemat związany z ilością spożywanych przeze mnie kalorii.
Odchudzanie rozpoczęłam około 20 lipca 2011r. Przy wzroście 175cm moja waga wynosiła wtedy 110kg.
Postanowiłam pozbyć się z diety niezdrowych rzeczy i zmienić swoje żywieniowe nawyki. Jem makarony pełnoziarniste, brązowy ryż, pieczywo żytnie, drobiowe mięso grillowane lub pieczone.
Nie liczę codziennie kalorii, jednak ich ilość to ok 1800-1900 dziennie.
Zaczęłam biegać i robię to regularnie.

Obecnie ważę 91kg.
Mój przykładowy, dzisiejszy jadłospis:

Śniadanie:
twaróg półtłusty 90g
banan 40g
jogurt naturalny 20g
śliwki suszone 35g

II śniadanie:
Chleb żytni Schulstad 100g
Polędwica sopocka 23g
Ser żółty 13% tłuszczu 19g
Masło extra 5g
Pomidor 30g

Obiad:
Makaron pełne ziarno 50g
Oliwa z oliwek 10g
Pierś z kurczaka bez skóry (grillowana) 220g
po obiedzie: Kefir 250g

Podwieczorek:
Grejpfrut 250g
Śliwki

I Kolacja:
Pierś z kurczaka bez skóry (grillowana) 100g
Chleb żytni Schulstad 70g
Ser żółty 13% tłuszczu 30g

II Kolacja:
twaróg półtłusty 80g

Biegam 4 razy w tygodniu po około 40 minut. Do tego przed i po biegu 2km marszu.
Zdarza się, że w dni treningowe zjadałam ok. 200kcal więcej. Np. duży banan przed biegiem.
Wydaje mi się, że ilość kalorii jest dla mnie idealna. Najadam się i każdy posiłek jest sycący. Jednak biorąc pod uwagę moja aktywność fizyczną powinnam chyba zwiększyć ilość kalorii. Nie wiem co zrobić, ponieważ tak jak pisałam, obecna ilosc kalorii mi odpowiada. Proszę o radę.

Pozdrowienia!

2 odpowiedzi

Ocena:
0
Dodam jeszcze, że zazwyczaj pojawia się u mnie więcej warzyw. Tj. do obiadu praktycznie zawsze sałatka/surówka. Do kolacji pomidor/ogórek itp
odpowiedz w tym wątku
Ocena:
0
Witaj, jeśli chodzi o dostarczane kalorie to powinnaś je utrzymywać na poziomie 1800-2000 kcal. Nie ma większego sensu podnosić teraz kaloryczności posiłków, taką rotacje możesz wprowadzić, kiedy organizm będzie sprawiał wrażenie wkraczania w stan stagnacji.

Jeśli chodzi o Twój jadłospis, to moge Ci poradzić, być bardziej równomiernie rozkładała wartości odżywcze w ciągu dnia - w obiad masz bardzo obfity w aktywne biologicznie białko (drób, nabiał) za to w podwieczorku nie masz go wcale (podczas odchudzania lepiej owoce spożywać w godzinach wcześnejszych :-) ) Warto też pomyśleć o dodaniu jakiegoś nabiału do II śniadania (jajko?:-) ) Pozdrawiam.

PS. Pamiętaj, by biegać minimum półtora godziny po posiłku!
Poradnie Dobry Dietetyk: Brodnica • Bydgoszcz • Świecie • Toruń
Dziękuję za rady! Na pewno się do nich dostosuje.
Pozdrawiam :)
odpowiedz w tym wątku